vrijdag 30 april 2010

Toekennen trefwoorden (ding 10)

Delicious. Heerlijk. Trefwoorden toekennen kan iedereen! Daar had ik geen idee van toen het een serieus vak was op de BDI.

Inmiddels heb ik een aantal van mijn favoriete websites op 'Delicious' gezet. Alle regels rondom het toekennen van trefwoorden ben ik plotseling vergeten. Ik weet het echt niet meer! Maar het doet er ook niet toe. "Het internet is van iedereen". Het is net zoiets als de bibliotheekleus van jaren terug: "De bibliotheek is er voor iedereen". De verschillende voorzetsels (van en voor) geven aan wat het verschil is!

Wij weten het wel beter (als we het inmiddels niet vergeten zijn).

Als jullie nog geïnteresseerd zijn in een goede uitleg van ding 10. Lees vooral de blog van Magda. Beter dan haar kan ik het echt niet!

woensdag 28 april 2010

Ding 10?

Bij dit ding zie ik niet gelijk de voordelen... het gaat daarom iets langzamer met de uitvoering ervan.

Eerst bleef ik hangen bij het woord 'ontsluiten'. Nu heb mijn netvibes.com uitgebreid. Zelfs een tabblad voor zoonlief gemaakt. Met z'n favoriete site uiteraard! Alles in goed overleg. Hoe groot kan moederliefde zijn (ahum).

Ik wil geen dino zijn. Dus verder met ding 10! Ik heb een eigen account met mijn Yahoo-id (had ik al voor Flickr aangemaakt).

Voor vandaag laat ik het hierbij!

Ik wil jullie wel op de hoogte stellen van de term infobesitas. In februari 2010 een artikel in de Trouw ! Letten onze coaches wel op dit gevaar? Googlend naar deze term kom ik ook terecht bij de uitspraak 'mediawijsheid is gevaarlijk'.
Graag jullie mening:

Ontsluiting

Vanochtend vluchtig bekeken wat ding 10 voor ons in petto heeft. Daarnaast natuurlijk Magda's blog gelezen, geweldig wat zij doet. Daarom ook 'biblioblog' op mijn netvibes.com gezet. Er was net een bericht binnengekomen over het maken van je eigen startpagina. Ik heb geen tijd vanochtend om net als Magda een mooie visuele bewerking hiervan te maken... dan maar gewoon een link naar deze website. In het artikel van 28 april 2010 worden naast Delicious, ook andere websites genoemd. Wederom geen tijd om hier naar te kijken. Doe ik later wel... of niet natuurlijk.

Een woord dat ik ben tegengekomen, blijft hangen: 'ontsluiten'. Dit vak kreeg ik in het eerste jaar van de BDI, naast het vak 'zoeken en vinden'. ECHT WAAR! Het jaar ervoor heette dit laatste vak nog heel hip 'retrieval', het vak 'ontsluiten' was ook de Engels term. Antwoorden op een vraag 'Welke vakken heb je bij deze opleiding?' waren traumatiserend, hoewel grappig bedoeld!
(En heb je het al gevonden?!?)

dinsdag 27 april 2010

Uit mijn hart gegrepen!

Via netvibes.com ben ik op de hoogte gebracht van nieuws dat mij uit het hart gegrepen is. "Ouders moeten kinderen laten kiezen wat ze lezen" is het laatste bericht op leesplein. Verwezen wordt naar een artikel in de Guardian.

Een uitstekende samenvatting (voor als je het stuk niet helemaal wilt lezen).
Five tips for parents on how to make happy young readers.
■ Don't make reading a chore; it is not "good" behaviour.
■ Let your child choose their own reading from a handful of selected books.
■ Don't edit their choice by the age range on the back: see what they fancy.
■ Don't tell them what you enjoyed when you were their age.
■ Stand back and let your child talk directly to the librarian or bookseller.

maandag 26 april 2010

Grijze jager deel acht

Eindelijk heb ik 'm: "De koning van Clonmel", deel acht van de serie "De grijze jager". Eigenlijk heel verrassend dat ik deze serie leuk vind. Ooit ben ik begonnen met deel drie. Alleen maar vanwege de Nederlandse Kinderjury, anders was ik nooit aan deze serie begonnen. In de bibliotheek heb ik al talloze kinderen 'verslaafd' gemaakt... boeken lezen is een goede verslaving!

Uitgelezen?

Moet je elk boek echt helemaal uitlezen? Ik vind van niet. Julia's reis laat ik voor wat het is... het boek ligt al een week onaangeraakt op mijn nachtkastje. Een bewijs dat ik het boek niet boeiend genoeg vind, anders had ik het wel weer opgepakt om te verder lezen.
Niet alle leerkrachten vinden mijn standpunt prettig: een kind moet een boek (eenmaal uit de kast gepakt) uitlezen. Zouden ze dit zelf ook doen? Of beginnen ze niet eens aan een boek? Mijn standpunt is en blijft: lezen is leuk (en moet leuk blijven)!

Een ander boek dat ik niet heb uitgelezen, is "Rosa's ponyvrienden". Een aanrader voor paardenliefhebbers van een jaar of tien, ik ben geen van beide... De vele namen (van zowel pony's als ponyvrienden) en paardentermen werden me iets te veel van het goede. Terug naar de bieb voor een echte liefhebber! Want die zijn er voldoende en het is echt geen slecht boek.

Wel uitgelezen en meer dan enthousiast ben ik over het prentenboek: "Bibi is dol op boeken" van Anna McQuinn. Dit boek is meer dan een aanrader! Eerder al ging Bibi naar de bieb, nu laat ze zien wat boeken doen met haar fantasie! Betere reclame dan dit kan de bibliotheek niet krijgen. Geweldig!