woensdag 1 december 2010

Dat heb ik weer...

Op dit moment ben ik het derde deel aan het lezen uit de serie 'Dat heb ik weer' van Carry Slee. De titel is veelzeggend: Crazy ouders, mega misverstanden en een valse gossip queen. Tsja... het is alsof je het boek al uit hebt voordat je bent begonnen. Nu ben ik helemaal niet (meer) zo'n fan van Carry Slee, maar ik wil gewoon weten waarom deze boeken zo populair zijn. Eerlijk is eerlijk: het leest lekker weg. Oké weinig diepgang, maar het is wel actueel en sluit aan bij de belevingswereld van tieners.

De serie 'Dat heb ik weer' heeft ook een website. Je kunt lid worden van de Best Friends Community, er staan 24882 leden geregistreerd en er zijn 51023 reacties geplaatst. Dat zijn nog eens aantallen. Natuurlijk ontbreekt de Hyves-pagina (7066 leden) niet. Alles in de stijl van het boek! Heel professioneel. Dat bewijst dit filmpje ook.

dinsdag 30 november 2010

Lola, Fatima en Kevin

Drie verschillende boeken voor kinderen van ongeveer 10 jaar. Actueel, spannend en wensvervullend.

Janneke Schotveld heeft met het boek De flat van Fatima een actueel onderwerp te pakken. De multiculturele samenleving in één flat. Een vlot verhaal dat lekker leest, vrolijk maar met een serieuze ondertoon. Het is wel heel erg 'Kleine huis op de prairie', maar dan in een modern jasje. Ik weet zeker dat menig kind er een lekker leesboek aan zal hebben.

Lola's geheime missie is het derde boek over dit meisje van Isabel Abedi. Het is voor mij het eerste boek dat ik over haar lees. Lola redt als geheim agent de wereld (in haar dromen). In het gewone leven gaat dat toch niet zo gemakkelijk. In dit deel draait het allemaal om het restaurant van haar vader. Het gaat niet goed en tot overmaat van ramp komt er een journalist die een heel slechte recensie schrijft. Tijd voor actie! Het is een grappig boek met veel onverwachte wendingen.

Is Verboden Voor Ouders is (alweer) een nieuwe serie van Marion van de Coolwijk. In Nieuwe start draait het allemaal om Amerikaanse Kevin, die tot zijn afgrijzen is verhuisd naar Nederland. Door zijn ouders wordt hij naar een internaat (Internaat Voor Voortgezet Onderwijs) gestuurd. Vroeger verslond ik dit soort boeken, tegenwoordig zijn het 'eenhaps-crackers. Weinig diepgang maar 't leest wel lekker weg.

Deze boeken moeten gewoon de kast uit!

woensdag 10 november 2010

Taal


De cursus 23Dingen was de aanleiding voor deze blog. Inmiddels ben ik de cursus voorbij en heb het felbegeerde certificaat binnen. Nu ben ik coach van een nieuwe groep cursisten met als gevolg dat ik alles weer tegenkom. RSS Feeds, daarover was ik al enthousiast. Ik bekijk mijn persoonlijke pagina dagelijks. Delicious was weggezakt, maar is weer boven komen drijven. Ik ga er nog eens een keer goed voor zitten om mijn account bij te werken. In Libraryting zet ik alle Wolvenboeken op een rij, totaal nutteloos... maar wel leuk. Twitter, dat is een verhaal apart. Van mij hoeft het niet zo, maar mijn account heb ik nog niet weggedaan. Gelukkig, ik volg ook het genootschap "Onze Taal". En zij hebben altijd leuke berichtjes. Het is wel duidelijk: taal is altijd en overal, alleen het bed is de enige plek zonder taalfouten. Goed om te weten als je nog de hele dag moet...

donderdag 4 november 2010

Jongeren in de bibliotheek?

Het boek Verboden voor ouders trok mijn aandacht. Hoezo verboden voor ouders? Dan wil ik er juist meer van weten. Op de achterflap staat het uitdrukkelijk... "Een ding: Verboden voor ouders is echt alleen voor jou." Mijn nieuwsgierigheid groeit. Als ik de achterflap nog eens goed lees (dat mag toch wel?), kom ik tot de conclusie dat dit een zelfhulpboek is voor jongeren. DUH!

Inmiddels durf ik het boek eigenlijk niet meer in te kijken. Het is niet voor mij geschreven. De voorkant is in elk geval niet saai (maar ja... het boek is niet voor mij bedoeld). Ik blader het boekje door (dat mag toch wel?) en zie dat het wel heel veel tekst is. Volgens mij trekt die doelgroep dat niet, maar ja ik behoor daar allang niet meer toe.

Geen nood ik heb twee gezinsleden die wel in de doelgroep vallen. Na de vriendelijke vraag "wat vind jij van dit boek?" weigert de jongste van 12 jaar pertinent om ook maar naar het boek te kijken. Ik denk dat het juist daarom verstandig zou zijn om het boek te lezen, maar ja dit gedrag hoort bij die leeftijd. Als je drie jaar ouder bent, dan ben je vast verstandiger en die van vijftien is misschien iets welwillender. Dit is mijn gedachte... naïeve gedachte waarschijnlijk, maar het is het proberen waard. Het wordt al moeilijker als je de vraag moet stellen wanneer je een 15-jarige moet storen tijdens een PS3-game. Heel moeilijk blijkt wel. Het antwoord op de heel vriendelijke vraag "wat vind je van dit boek?" is, "moet dat dan nu gelijk?".

Missie is mislukt. Ik kijk het boek niet meer in, het ligt boven in een puberkamer en waarschijnlijk zal het daar nog liggen als ik het daar niet vandaan haal (ooit).

Zoekend naar een recensie over het boek (zou er een volwassene zijn die het boek wel heeft durven lezen?) ontdek ik dat er een website is: www.verbodenvoorouders.nl. Volgens mij is dit de manier om jongeren te bereiken en vindt het boek op deze manier zijn weg naar de juiste doelgroep.

Trouwens: de schrijver heeft voor volwassenen ook een boek geschreven zie ik op de website. Denk wat je wilt, doe wat je droomt. Dat boek mag ik dan wel weer lezen.

woensdag 3 november 2010

Vandaag in de krant...

In dagblad Trouw wordt de vraag "Kunnen we het in dit nieuwe mediatijdperk nog wel opbrengen om een boek te lezen?" voorgelegd aan drie literaire experts. Hoewel ik mijzelf geen literair expert wil noemen, is het wel aanleiding om ook over de vraag na te denken. Ik roep altijd: niets is zo fijn als een mooi boek op het nachtkastje! Toch merk ik ook dat zelfs ik de laatste tijd veel te weinig tijd neem om een boek te lezen. Ik schrijf heel bewust dat ik geen tijd neem, want het blijft een kwestie van prioriteiten stellen. Het is zo jammer, omdat ik gisteren weer heb gemerkt hoe blij ik word van en mooi verhaal.
De inhoud van het artikel vind ik niet eens zo interessant meer.
Ik heb aldus besloten: ik ga vanavond lekker lezen!

dinsdag 2 november 2010

Dromen

De meeste dromen zijn bedrog... een heel bekend nummer van een zeer bekende Nederlandse zanger. Het lied is niet besteed aan Meneer G. Hij woont in een stil, klein en droog dorp in een nog veel drogere woestijn. Op een dag plant hij een bloembol. Hij vindt het veel te stil in de woestijn en vertelt de mensen dat de bloem straks voor muziek zal zorgen. Hoe kan dat mogelijk zijn, vragen de mensen zich af. Bloemen doen het nooit goed in de woestijn en bloemen maken zeker geen muziek. Meneer G. zorgt heel erg goed voor zijn bloembol en zijn dromen komen uit. Een sprookjesachtig verhaal met grappige tekeningen. Het is maar een klein boekje dat zo maar kan verdwijnen tussen alle andere boeken voor kinderen vanaf ca. 7 jaar. Dat zou jammer zijn. Het verhaal zal een glimlach op een ieders gezicht toveren.
De stilte van de woestijn wordt doorbroken door de dromen van meneer G.

zondag 31 oktober 2010

zaterdag 30 oktober 2010

Waarom zou je (nu) lezen?

Aanstaande donderdag ga ik naar het symposium Waarom zou je (nu) lezen?
Het thema spreekt mij erg aan.
Op de site van Stichting Lezen staat: "Literatuur en lezen hebben een maatschappelijk-culturele context en staan daarmee in verband, bijvoorbeeld in de zin dat literatuur de werkelijkheid vorm geeft en er invloed op heeft, en dat lezen iets met lezers doet" en "Wat verliezen we wanneer we minder of niet meer lezen?".
Lezen is een activiteit met resultaat! Alles wat je leest is bagage, het zorgt ervoor dat je anders bent dan daarvoor.

Toch knaagt er iets bij me: mag lezen niet gewoon leuk zijn?

Lezend in een leuk kookboek voor kinderen kom ik tot de conclusie dat de stellingen ('lezen doet iets met je' en 'lezen is gewoon leuk') allebei waar zijn.

Het kinderkookboek Snufje zout & snufje geluk is mooi vormgegeven met een foto van elk recept. Op de site kookboekrecensies.nl (goede site trouwens) staat een recensie van het boek, waarbij kritisch is gekeken naar de inhoud van het boek.

Kortom: leuk om te lezen en hopelijk zal het resultaat (Kipcurry met rijst) binnenkort op ons bord liggen.

woensdag 27 oktober 2010

dinsdag 26 oktober 2010

31 oktober: Dag van de Literaire Jeugdheld

Het letterkundig museum staat zondag 31 oktober ik het teken van de Literaire Jeugdheld. Op de website staat: "Tijdens een informeel en interactief evenement kiest het publiek zijn ultieme held. Wordt het Kikker, Kruimeltje of Wiplala?" Het nieuwsbericht eindigt met 50 kinderboekenhelden ter inspiratie.

Oeps... ik ben bang dat ik meer dan één favoriete kinderboekenheld heb. Jip en Janneke, Pinkeltje, Saskia en Jeroen zijn iconen uit mijn eigen jeugd. Ik geniet heel erg van Meester Jaap en Mees Kees. Jubelientje is een schatje en dan heb ik het nog niet eens over Otje, Nijntje en Kikker. Hellup!

Als ik het bericht goed lees dan begrijp ik (het is een beetje al laat voor mij) dat je alleen kunt stemmen als je aanwezig bent bij de bijeenkomst op 31 oktober. Jammer! Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig of mijn volgers kinderboekenheld hebben....

maandag 25 oktober 2010

Sprookjes

De wolf speelt in veel sprookjes een belangrijke rol. Door mijn achternaam vind ik dat bijzonder. Sprookjes worden helaas niet meer zo veel gelezen, al kent iedereen Sneeuwwitje en Doornroosje. Ik denk dat de tekenfilms van Disney hiervoor verantwoordelijk zijn.

Nu is er een eigentijdse bewerking van zeven sprookjes verschenen. Het boek heet Roodkapje was een toffe meid en is geschreven door Marja Huiberts. Deze schrijfster is ook verantwoordelijk voor de al eerder beschreven Aadje Piraatje en Feodoor heeft zeven zussen, verhalen waarvan ik enorm genoten heb. Benaïssa Linger heeft op de bijbehorende cd de sprookjes gerapt, dus kun je de sprookjes niet alleen lezen, maar ook horen. Er is zelfs een karaokeversie.

Het lijkt me geweldig. Het boek is natuurlijk gereseveerd, en ik ga zeker aan de slag met de karaokeversie. Verwacht echter geen bewijzen hiervan op mijn blog...

zondag 24 oktober 2010

Geraakt

Jaren geleden heb ik het dagboek van Anne Frank gelezen. Het is één van de boeken die op het lijstje 'nog-een-keer-lezen' staat. Ik ben bang dat het er voorlopig niet van komen zal, omdat er nog zoveel andere (nieuwe) boeken zijn die ik voor de eerste keer wil lezen.

Het verhaal van Anne Frank blijft me wel altijd boeien, vandaar dat ik het boek "Het Anne Frank Huis : een biografie" heb geleend van de bibliotheek. Een makkelijk te lezen verhaal over de 'levensgeschiedenis' van een huis.
Er wordt uiteraard geciteerd uit het dagboek. Ik ben geraakt door het stukje dat Anne schreef op 11 juli 1943: "Wij kijken altijd reikhalzend naar de zaterdag uit omdat dan de boeken komen. Net als kleine kinderen die een cadeautje krijgen. Gewone mensen weten ook niet hoeveel boeken voor een opgeslotene betekenen."

Levend in vrijheid word ik hier stil van.

zaterdag 23 oktober 2010

Nieuwe ontwikkelingen


Voor het geval uw peuter een iPhone of iPod touch heeft!

Op de website van Kluitman staat:
"Begin November 2010 lanceert Kluitman de Bobbi naar de dierentuin app voor iPhone en iPod touch. In 2002 verschenen de eerste 4 boeken over het beertje Bobbi. De verhalen zijn geschreven door Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Bobbi-boeken verkocht.
De app heeft verschillende mogelijkheden: er is een geanimeerde versie van het verhaal waarin Bobbi tot leven komt. Daarnaast kunnen kinderen en ouders het verhaal samen lezen en ontdekken. Ook kunnen kinderen zelfstandig aan de gang, en de dierentuin ontdekken door de afbeeldingen te bewegen en te luisteren naar het verhaal en de echte dierengeluiden."

vrijdag 22 oktober 2010

Briefgeheim

Vanaf 14 oktober al in de bioscoop en ik ben nog niet eens geweest! Ik wist dat deze film in de maak was, maar wist niet dat de film al draaide.
In elk geval: ik wil 'm dolgraag zien.

dinsdag 19 oktober 2010

Nederlandse Nijntje versus Japanse Kathy

Vanochtend hoorde ik op de radio dat Japanse Kathy te veel lijkt op onze Nederlandse Nijntje. Het beroemde konijntje is zo belangrijk dat alle media hierover berichten. De Volkskrant kopt: 'Kathy lijkt te veel op Nijntje'. Detail: het is geplaatst onder het kopje economie, voor mij persoonlijk is Nijntje gewoon kunst!

'Kathy lijkt te veel op Nijntje' - Economie - VK



Het alles deed me denken aan een filmpje van een aantal jaren geleden, waarbij mensen gevraagd werden om Nijntje na te tekenen. Dat bleek nog niet zo simpel! Even zoeken... en natuurlijk gevonden. Dit filmpje is gemaakt voor Editie NL van RTL4 in 2007, ter ere van de verjaardag van Dick Bruna.

Nu wil ik natuurlijk ook nog weten hoe Kathy er precies uitziet...


IK ZEG: LANG LEVE NIJNTJE!

maandag 18 oktober 2010

Aanwinsten

Afgelopen vrijdag heb ik de aanwinsten (zoals elke week) via de mail ontvangen. Ideaal die service van de bibliotheek! Boeken die mij zijn opgevallen:

De voorleesbundel Het poepkasteel en andere voorleesverhalen over de bende van vier van Sunna Borghuis is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Het belooft wel wat met zo'n titel! De korte omschrijving: 'Terwijl moeder van huis is, vermaken vader en de drie kinderen zich met allerlei wilde spelletjes in en om het huis.' Ik denk dan gelijk: ja... en wie kan het allemaal opruimen. Vreselijk toch, deze gedachten... Gewoon lekker voorlezen zo'n boek en niet zo zuur denken!

Er zijn twee nieuwe boeken over het onderwerp verlegenheid:
Assertivi-tuttifrutti : voor lieverds met lef van Siska Goeminne. Als je verlegen bent en niet voor jezelf durft op te komen, krijg je in dit boek adviezen over hoe je zelfvertrouwen kunt krijgen in allerlei situaties. Met tekeningen in kleur. Vanaf ca. 13 jaar.
Ben jij verlegen? van Núria Roca. Als je verlegen bent, is het moeilijk om vrienden te maken en denk je dat je alles fout doet. Wat kun je er aan doen? Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en informatie voor opvoeders over verlegenheid. Vanaf ca. 5 jaar.
Goed om te weten dat deze boeken er zijn. Misschien denken wij dat er alleen nog maar brutale jeugd is, maar niets is minder waar!

Leuk is Het grote verjaardagsboek. Altijd handig zo'n bundel over jarig zijn en alles wat daarbij hoort, inclusief verjaardagstips. Het boek staat in de bibliotheek bij de A-boeken, voor kinderen vanaf ongeveer 6 t/m 9 jaar.

Het boek Droomtuin van Ingrid Kluvers heb ik al in huis. Eigenlijk alleen meegenomen omdat ik de titel en de voorkant van het boek beide mooi vind. Dankzij de aanwinstenservice weet ik nu ook waar het boek over gaat: over Joop, zij wordt ernstig ziek. Wanneer ze bijkomt, kan ze zich veel woorden niet meer herinneren. Ze voelt zich vreselijk. Gelukkig komt er een knappe jongen bij haar op zaal liggen. Ook nog even gekeken naar recensies op het internet en op Pluizuit.be is de recensie positief: "De vlotte stijl zorgt ervoor dat al die problemen toch niet te zwaar gaan doorwerken, dat Joops leven er niet te zwaar uitziet." Thema's van het boek (geschreven voor jongeren vanaf ongeveer 12 jaar) homoseksualiteit, ziek en verliefdheid.

Volgende week meer aanwinsten. Zo blijven we lezen!

zondag 17 oktober 2010

Illustraties

De kinderboekenweek is inmiddels voorbij. Het was een goed thema dit keer: "Beeldtaal". Inderdaad 'vertellen' illustraties soms meer dan tekst. Tijdens onze vakanties in Frankrijk ontdekte ik kaarten met prachtige ilustraties. Stiekem hoopte ik dat het een illustratrice zou zijn, die ook kinderboeken had gemaakt. Helaas niet. Inmiddels hangt er wel een kalender van Gaëlle Boissonard in mijn huis. Sinds vandaag heb ik ontdekt dat zij ook een weblog bijhoudt, ik hoop dat m'n Frans nog goed genoeg is om het te volgen

zaterdag 16 oktober 2010

Simpel geluk


Vandaag heb ik het tweede prentenboek over Grote Wolf & Kleine Wolf gekocht. Dit deel heet Het geluk, dat maar niet van de boom wilde vallen. Ik ben helemaal weg van die grote stoere wolf en zijn kleine vriend. Over het eerste boek heb ik al eerder iets geschreven. Ook nu staat het thema vriendschap centraal. Het verhaal van Nadine Brun-Cosme is hartvewarmend en het wordt op een geweldige manier ondersteund door de prachtige illustraties van Olivier Tallec. De vriendschap tussen Grote Wolf & Kleine Wolf is gewoonweg ontroerend!

Helemaal boven in een boom groeit een klein blaadje.

In de lente ziet het er mals en groen uit,
in de zomer wonderlijk glanzend en
in de herst lijkt het zo warm en zacht,
de Kleine Wolf het liefst zijn snuit ertegenaan zou wrijven.

Wat zou hij dat blaadje graag wilen hebben!
Maar zelfs in de winter wil het niet van de boom vallen.

Dan besluit Grote Wolf naar boven te klimmen.
Maar hoe hoger hij klimt, hoe dunner de takken worden...


Wat kan het leven simpel zijn: ik word helemaal gelukkig van zo'n prentenboek.

vrijdag 15 oktober 2010

Elke dag?

Kun je elke dag iets schrijven over kinderboeken? Jawel hoor, helemaal niet moeilijk!

Vanochtend was ik jurylid bij de schoolronde van de voorleeswedstrijd op mijn oude basisschool. In mijn tijd heette het nog lagere school, maar dat wil ik eigenlijk dat niet weten (ik voel me dan zo oud). Het is geweldig om te luisteren naar kinderen die met enthousiasme voorlezen! Het waren vooral spannende en grappige stukjes uit de boeken van onder anderen Francine Oomen, Jacques Vriens, Vrouwke Klapwijk, Piet Prins en Chris van Aboude. De winnares, die ik terug zal zien bij de lokale finale van de voorleeswedstrijd in de bibliotheek, las op een heel natuurlijke manier voor! Ze zat er ontspannen bij, terwijl ze op humoristische wijze de woordspelingen van de schrijver met ons deelde. Petje af!

donderdag 14 oktober 2010

Gepubliceerd!

Biebtip: Aadje Piraatje | Veluws Nieuws | dé Weekkrant

Het stukje was al geschreven voordat bekend werd dat Aadje Piraatje de Gouden Griffel niet gewonnen had. Toen ik het schreef, was ik er daarom nog gewoon van overtuigd dat Aadje voor goud zou gaan. De titel was van het artikel luidde: Aadje Piraatje gaat voor goud! Jammergenoeg was het niet zo.

Ik had dit stoere ventje al eerder onder de aandacht gebracht. Ik hoop wel dat mijn lezerspubliek in de krant groter zal zijn dan het aantal volgers dat mijn weblog telt.

dinsdag 12 oktober 2010

Alex Rider

Al jaren geleden heb ik het eerste deel over Alex Rider gelezen. Dit eerste deel had toen nog de titel Bolbliksem. Van dit boek is een film verschenen en de titel is inmiddels gewijzigd in Stormbreaker. Alex Rider is een jonge uitvoering van James Bond. Anthony Horowitz zal uiteindelijk 10 boeken schrijven over deze held van 14 jaar. Ik heb het achtste deel (Crocodile tears) op mijn nachtkastje liggen. Het is een superspannende serie en het leest als een trein, je moet oppassen dat je de tijd niet vergeet... De tussenliggende delen heb ik niet allemaal gelezen overigens, maar dat is geen enkel probleem. Ik kan echter iedereen aanraden om de hele serie te lezen. De serie is geschreven voor jongeren vanaf ca. 12 jaar. Die leeftijd ben ik al voorbij, maar deze leeftijdsaanduiding is een richtlijn zoals alle leeftijdsaanduidingen in de bibliotheek. Het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan het boek dat je aan het lezen bent! En dat lukt me in dit geval zeker wel!

donderdag 7 oktober 2010

Beginnen bij het begin

Vanochtend was ik aanwezig bij de cursus 23dingen. Niet als cursist, maar als coach. Dit geeft weer hernieuwde energie. Waarom wilde ik ook alweer doorgaan met bloggen? Om te vertellen over mooie/leuke/inspirerende kinderboeken.

Ik begin weer bij het begin!

Wat ben ik nu aan het lezen? Een nieuw boek van Niels Rood over dolfijnen: Dolfijn in gevaar. Als deze schrijver doorgaat met deze serie (The Dolphin Rescue Team) dan zou dit een wel eens een grote leeshit kunnen worden. De schrijver is helemaal van deze tijd trouwens: er is een speciale Hyvespagina gewijd aan deze serie.

Zo nu ben ik ook weer van start gegaan.

woensdag 8 september 2010

zondag 1 augustus 2010

Lees smakelijk!

In de vakantie heb ik de boeken van Simon Beckett ontdekt. Spannende thrillers, echt vakantieleesvoer! Geen jeugdboeken, want in de vakantie lees ik boeken die bij mijn leeftijd passen.

Een week na mijn vakantie moet ik constateren dat ik nog geen jeugdboek heb gelezen. Geen idee waarom. Eigenlijk vind ik het wel jammer. Als iemand een goede suggestie heeft: graag!

Een leeslijst ga ik echt niet maken. Er zijn nog genoeg, eigenlijk te veel, boeken die ik nog wil lezen. Gelukkig vind ik het heerlijk om te lezen!

vrijdag 23 juli 2010

Aanwinsten!





Een heerlijke vakantie met twee heel mooie aanwinsten!

woensdag 30 juni 2010

Is alles geweldig?

De laatste tijd heb ik alleen maar lovend geschreven over de kinderboeken die ik onder ogen krijg. Lees ik dan alleen fantastisch mooie boeken? Nee! Al zullen alle recensenten lovend zijn en heeft een schrijfster maar liefst drie Gouden Penselen op haar naam staan. Ik hoef iets dan nog niet mooi te vinden. Zo is het mij vergaan met het boek van Margriet Heymans Op zoek naar opa Bleskop. Ik kan hier niet enthousiast van worden, sorry voor alle liefhebbers van het zogenaamde goede kinderboek. Het boek ligt trouwens griezelig vaak in de bibliotheek. Een goed kinderboek hoort bij de lener thuis te zijn en niet op de plank in de bieb. Leen het boek eens (daarvoor hebben we het gekocht) en oordeel zelf. Ik hoor graag een reactie!

Wel een heel leuk boek is Wat het lieveheersbeestje hoorde van Julia Donaldson en Lydia Monks. Waar een klein stil beestje groot in kan zijn, het blijkt allemaal in dit prentenboek. De voelelementen maken het boek extra leuk voor de doelgroep. Het uiterlijk is vrolijk. Het boek heeft niet voor niets de Pluim van de maand gekregen.

Een genre waar ik erg van hou zijn gedichten. Kleine verhaaltjes zijn het! Fluit zoals je bent zijn dierengedichten van verschillende auteurs en het boek is samengesteld door Edward van de Vendel. De illustraties zijn van Carll Cneut. Zijn illustraties spreken mij niet altijd aan en dat is met deze bundel het geval. Dat is dan domweg jammer voor mij. Ik vind het overigens ook jammer dat de gedichtenbundels minder vaak hun weg vinden naar de bibliotheekgebruiker. Zouden we hier iets aan kunnen doen?

De samensteller van het laatstgenoemde boek is ook verantwoordelijk voor een boek dat de weg naar de lener wel zal vinden. Ajax wint altijd gaat over alles wat met deze voetbalclub te maken heeft. Het boek heb ik enkel doorgebladerd, maar ik weet zeker dat we op deze manier de kinderen die lezen niet leuk vinden wel kunnen binden aan de bibliotheek omdat er zoveel verschillende soorten boeken zijn.

Het goede boek bestaat niet. Het is een kunst om een kind het boek te bieden dat bij hem of haar past zodat ze van boeken gaan houden. En met zoveel verschillende boeken in de bieb moet dit wel lukken!

zondag 27 juni 2010

Prachtig!

Mannetje Koek schrijft een boek heeft geweldige illustraties en het is een humoristisch verhaal. Illustrator Pieter Gaudesaboos is een echte kunstenaar. Auteur Lorraine Francis is een bibliothecaris op een kinderafdeling in een Ierse bibliotheek. Dit doet er eigenlijk niet toe, maar het laatste maakt mij (een beetje) jaloers. In het boek beleeft het boek van Mannetje Koek hilarische avonturen als 'hij' wordt achterna gezeten door de vrienden van Mannetje Koek die bang zijn... Waarvoor? Lees het boek en geniet!

Het tweede verhaal over Mannetje Koek is Het boek van Mannetje Koek. Lees het eerste boek en je weet waarom het boek deze titel heeft. De prachtige vormgeving valt op en gelijk weet je dat het belangrijk is om niet alleen aandacht te schenken aan de inhoud van het verhaal, want het oog wil ook wat.

En dan...

Ding 23: De finale!

Dit is wel één van de leukste cursussen van de afgelopen jaren. Niet saai stilzitten, zelf aan het werk! Niet eerst een uur reizen naar de plaats van bestemming, welnee: gewoon thuis achter je eigen computer. Bovendien heel sociaal door alle contacten die gelegd worden.

Was het nuttig? Jazeker! Belangrijk is het om te weten wat er speelt, zeker als je werkzaam bent in de bibliotheek. Informatie (onze core-business) is altijd in beweging, elke dag gebeurt er wel iets! Als je deze cursus combineert met Hostmanship, je kennis deelt met klanten die daar behoefte aan hebben dan gaat we de goede kant op.

Wat me bijblijft is dat je in een relatief korte tijd heel veel kunt leren! Dat vind ik wel een compliment aan de samenstellers van deze cursus.

Wil ik er mee doorgaan? Als het mag, zeker!

Ding 22

De toekomst van de bibliotheek ligt voor ons. Daarom: niet achteruitkijken! De openheid valt me op, iedereen kan eigenlijk deelnemen. De bibliotheek is er niet voor iedereen, de bibliotheek is van iedereen. Zeker op het internet! Je kan op het web alle kanten op en het is volgens mij de bedoeling dat wij als professionals de mensen wegwijs maken zodat ze niet verdwalen.

Ding 21. Hellup! Geen inspiratie.

Heerlijk dit weer! Ik zit lekker buiten en probeer inspiratie te krijgen voor het schrijven van deze blog... 't lukt niet. Wel alle overige berichten gelezen over ding 21. Eigenlijk ben ik het met iedereen eens (soms is dat zo fijn)!

Wat blijft hangen:
- zomaar snuffelen is moeilijk en een wel heel bijzonder boek (Rita)
- de Novetheek ontbreekt op worldcat... SCHANDE! (Hetty)
- stilstand is achteruitgang (Magda)
- een terecht trotse echtgenote met jaloerse collega's (Ans)
- een leraar die voorleest, heeft jaren later nog invloed (Anneke)
- ik wil graag jouw literatuurlijst dyslexie... (Jantine)
- een afgrijselijke foto (Marieke)

Bedankt voor al jullie input! Zelf weet ik niet zoveel hierover te schrijven. Mijn oprechte excuses. Ik wil dit weekend eigenlijk 23dingen afronden, daarom ga ik gauw door naar ding 22!

Tenslotte: Hetty gefeliciteerd. Uiteindelijk blijf je ons toch altijd voor!

zondag 20 juni 2010

Een hele stapel boeken!

In dit weekend al een hele stapel boeken weggewerkt!

Al zijn eendjes van Christian Duda heeft een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. Ik vind het verhaal geweldig, helaas spreken de illustraties van Julia Friese mij niet aan. De recensie op verteleens.be is het op dit punt niet met mij eens, maar over smaak valt niet te twisten!
Waarom vind ik de illustraties van Olivier Tallec in Grote Wolf & Kleine Wolf wel mooi? De verhaallijn wordt op een heel subtiele manier ondersteund door de illustraties. In dit prentenboek van Nadine Brun-Cosme staat vriendschap centraal. Ook dit prentenboek is bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Bij een tekstloos prentenboek zijn de illustraties uiteraard het meest belangrijk. Huisbeestenboel van Loes Riphagen heeft een Vlag & Wimpel van de Penseeljury. Heel terecht! Leuk om alle 'huisbeesten' te volgen als ze alleen thuis zijn. Het wordt een echte beestenboel. Dit is een boek waarmee elk kind zich zal vermaken!

Heel andere boeken zijn de informatieve boeken Woesssj en Indrukwekkende burchten en kastelen. Beide boeken alleen bekeken en niet gelezen van kaft tot kaft. Het eerstgenoemde boek over vogels is een mooi kijkboek met heel veel verschillende informatie. Het boek over burchten en kastelen is een boek met duidelijke informatie, goed opgebouwd en aangevuld met foto's en illustraties.

vrijdag 18 juni 2010

Gelezen! Hoewel?

Kun je stellen dat je een tekstloos prentenboek hebt gelezen? Graag antwoord op deze vraag!

Verjaardag met taart van Thé Tjong-King is wederom een kunstwerk van de bekende illustrator. Elke figuur in het boek kun je volgen van de ene bladzijde naar de volgende. De spanning blijf en dat is zo enorm knap. Elke keer is er weer iets nieuws te zien. Dit begint al op de voorkant van het boek. Kortom: vertel iedereen hoe geweldig het is om een tekstloos prentenboek te lezen!

In het boek Ziek van Gideon Samsom wordt niet alles verteld, maar er wordt wel een heleboel duidelijk. Dat is een kunst op zich. Het boek gaat over Belle, zij is ziek en ligt in bed. Ze ligt het hele boek in bed. Dan denk je misschien: saai. Maar dat is dit boek in het geheel niet, het boek is spannend. Tussen de regels door merk je wat Belle voelt, denkt en meemaakt. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf ca. 12 jaar. Geen vrolijk verhaal, maar zeker de moeite waard.

Tenslotte: Wolf en Hond. Twee heel verschillende dieren, maar ze zijn wel familie. Grappig en leuk. Een toegankelijk boek van niveau voor kinderen die net hebben leren lezen. Sylvia Vanden Heede is al bekend van de boeken over Vos en Haas. De illustraties zijn van Marije Tolman (bekend van de Gouden Griffel 2010).

Wat heb ik toch een leuk beroep!

zondag 13 juni 2010

Ding 20 Listen to the music


Eigenwijs als ik ben heb ik Last.fm links laten liggen. Hoewel: ik heb er naar gekeken, maar kwam niet verder dan 30 seconden luisteren naar mijn favoriete artiest... pfff. Misschien heb ik niet goed gekeken, eerlijk gezegd ben ik zelf altijd blijven hangen naar het luisteren naar muziek via Youtube. Puur uit nostalgie, belachelijk eigenlijk... Overigens zie ik het voordeel van Last.fm wel in het vinden van 'Similar artists'.

Door 23dingen kwam ik onlangs berichten tegen over Spotify. Een muziekdienst afkomstig uit Zweden die onlangs een deal heeft gesloten met Buma/Stemra. Een geweldige site!

Gelezen

Eigenwijze peuters, je kunt er veel boeken over schrijven. Olga Orman heeft een prentenboek gemaakt in samenwerking met kunstenares Wendela de Vries. Niet het verhaal is opvallend, dat zijn de illustraties wel! Michi is een prentenboek dat opvalt tussen de vele prentenboeken die worden uitgegeven.

Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit is het prentenboek van het jaar. Volgend jaar staat het centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. De tekst en de illustraties stralen snelheid uit. Een heerlijk voorleesboek. Toch ben ik bang dat een aantal mensen het boek te moeilijk zal vinden voor jonge kinderen. Dat zou jammer zijn. Als dit boek goed wordt voorgelezen, zal elk kind plezier beleven aan dit verhaal! Het boek heeft in elk geval ook een Zilveren Griffel en maakt nog kans op de Gouden Griffel. Een aanrader!

Ook een Zilveren Griffel voor het boek Voordat jij er was. Op bol.com gepresenteerd als een verrassende versie van het scheppingsverhaal, op Pluizuit.be wordt gesproken over een apart interpretatie van het scheppingsverhaal. Het boek is het resultaat van samenwerking tussen Philip Hopman en Daan Remmerts de Vries. Zij hebben vast plezier beleefd aan het maken van het boek, maar ik vraag me af of de beoogde doelgroep dat ook zal hebben. Of ligt dat aan mijn persoonlijke smaak?

vrijdag 11 juni 2010

Ding 19 Wat ik er echt van vind


Sociale netwerken kunnen een functie hebben op een bepaald moment. Als beginnend puber heb je een hyves-account. Zoek je werk dan meld je je aan bij LinkedIn. Als je tijd over hebt is er ook nog Dizzie (ik had in het verleden wel eens tijd over en heb me daar aangemeld... waar is die tijd gebleven?).

Het is echt waar: ik heb GEEN account aangemaakt naar aanleiding van dit ding!

Wat betreft het nut voor de Novetheek. Volgend jaar wil ik echt iets doen met bijv. Hyves of een weblog als de Kinderjury 2011 van start gaat. Wie heeft er goede ideeën?

Ding 19: De wondere wereld van hyves!

Mijn dochter staat aan het begin van haar puberloopbaan. Ik hoop dat deze carrière heel snel voorbij is, dat begrijp je wel. Het kan gebeuren dat zo'n puberdochter boos is op alles en iedereen om haar heen. Daar hoeft niet eens een aantoonbare reden voor te zijn! In zo'n geval verwijdert mijn dochterlief gewoon iedereen, waarvan zij op dat moment denkt: dat zijn geen echte vrienden, pardoes van haar hyves-netwerk. Verbazingwekkende gevolgen heeft dit: alle zogenaamde vrienden (deze wannabees) melden zich per ommegaande gewoon weer aan!

Boze buien van puberdochters zijn meestal van korte duur en op hyves heb je jouw vrienden heel snel weer terug. Zo makkelijk is dat!

Voor wie het wil weten: ik heb een hyves-account, omdat ik als bemoeizuchtige moeder wilde binnendringen in het leven van mijn kinderen. Dit wordt uiteraard niet altijd gewaardeerd. En gelijk hebben ze! Waar kan ik me afmelden?

donderdag 10 juni 2010

Gouden Penseel

De Gouden Penseel is dit jaar toegekend aan een tekstloos prentenboek: De boomhut van Marije en Ronald Tolman. Een verhaal zonder woorden eist meer van een (voor)lezer, maar deze inzet wordt beloond als je de schoonheid van de prenten ziet. Het kleurgebruik is prachtig en geeft de ontwikkeling in het verhaal heel goed weer!

woensdag 9 juni 2010

Gelezen: drie prentenboeken

Het prentenboek Wolf zoekt een vriend van Mei Matsuoka kreeg mijn belangstelling vanwege de titel. Lijkt me duidelijk. In dit verhaal leest Wolf alle boeken die hij heeft over wolven. Wolven zijn altijd gemeen, eng en gulzig. Het wordt tijd voor een verhaal over een aardige wolf! Boeken en wolven in één verhaal, leuker kan het niet! Opvallend is dat de oorspronkelijke titel heel anders luidt, namelijk: "Footprints in the snow".

In het boek Ik zal ontzettend reuze voorzichtig zijn van Lauren Child gaat Lola naar de bibliotheek. Vandaar dat ik dit boek wilde lezen. Uiteraard dacht ik in eerste instantie dat Lola ontzettend reuze voorzichtig zou zijn met de boeken van de bieb, maar dat was een misvatting. Wil je weten waar het verhaal wel over gaat...

Imme Dros en Harry Geelen zorgen ervoor dat je altijd verrast wordt. Zo ook met Het boe boek. Een prentenboek dat je vaker moet lezen, dan ga je er van houden! Een enorm grappig verhaal over Boeman en Boevrouw die een heel prettig leven leiden. Het is alleen wel lastig dat Boevrouw overal van schrikt, dit heeft vervelende gevolgen. Ze komen tot de ontdekking dat de Boevrouw niet schrikt van BOE!

Soms...

Soms ben ik net een klein kind. Zie ik bij Magda de voorkant van al haar boeken in haar weblog staan...
DAT WIL IK DAN OOK!
Dus hierbij (sorry Magda, maar 't stond zo leuk).

vrijdag 4 juni 2010

Boeken gelezen

Het laatste boek van Jacques Vriens heet Het geheime weekboek van groep 8. Zoals gewoonlijk een schoolverhaal met actuele ingredienten. Een goede beschrijving van het boek kun je vinden op kinderboeken.blog.nl. Ik kan niet anders zeggen dan dat het boek lekker 'wegleest', maar het is geen hoogvlieger wat mij betreft.

Heel anders is "De neus" van de Franse schrijver Olivier Douzou. Een verstopte neus gaat op zoek naar een zakdoek. Een goede recensie valt te lezen op pluizuit.be. Het is een ongewoon hilarisch boek. In de bibliotheek staat het bij de A-boeken. Ik hoop dat het zijn weg weet te vinden. Ik heb het boek uitgeleend aan een juf van groep 8! Dit is dan wel niet de doelgroep. Het is eigenlijk een boek voor iedereen die het verhaal kan waarderen.

dinsdag 1 juni 2010

Ding 18 Library thing



Ik ben niet iemand die systematisch haar zaken bijhoudt. Natuurlijk zou dit in sommige gevallen wel nuttig zijn, maar het past nu eenmaal niet bij mijn karakter. Het lijkt me heerlijk om een lijst van boeken te hebben die ik ooit gelezen heb, maar het komt er nooit van!

Ik kende Dizzie.nl wel en heb volgens mij een account (jawel). Library thing kende ik niet en vanavond vond ik het wel tijd om mijzelf ook bekend te maken aan deze website! Ik ben een overzicht begonnen met boeken waarbij mijn achternaam in de titel centraal staat. Dit hield ik al (min of meer) bij in een excelbestand, maar library thing is veel leuker (met al die voorkantjes erbij). Kijk naar mijn overzicht en stimuleer mij om hiermee verder te gaan.

Google maps. Basisscholen in de gemeente Oldebroek


Basisscholen gemeente Oldebroek weergeven op een grotere kaart

Ik heb een begin gemaakt met een kaart waarop alle basisscholen uit ons werkgebied staan. Dit zijn de basisscholen uit de gemeente Oldebroek.
Als je op de link onder de kaart klikt, vind je vervolgens alle gegevens van de scholen (adres, telefoonnummer etc.). Graag hoor ik van jullie of dit een handig idee is... dan ga ik een kaart maken voor alle basisscholen uit ons werkgebied.

zondag 30 mei 2010

Ding 17.... pfff

Inmiddels heeft Netvibes mijn internetleven echt overzichtelijk gemaakt. Heerlijk middel vind ik dat. Vanmiddag voor mijn moeder (jawel) haar een eigen netvibes pagina aangemaakt. Ben benieuwd of ze 'm gaat gebruiken.

Op naar ding 17. Uitgangspunt: het moet nuttig zijn voor 't werk!
Ik dacht dat ding 17 nog meer overzicht zou brengen... maar nee hoor CHAOS.

Verschillende dingen bekeken... i-phone en e-books voor kinderen (touchoo). Leuk, maar niet te gebruiken voor mijn werk. To-do-lists: echt iets voor mij! Vanaf nu komt het helemaal goed (is dan mijn gedachte). Heel naief meld ik me gelijk aan bij "Remember the milk" (geniale naam voor een website). Terwijl ik mijn lijstjes wil maken, denk ik: dit 'doe' ik al met outlook. Hoef ik geen nieuwe website voor te gebruiken. Niet mee verdergaan dus.

Mindmapping lijkt me ook heel nuttig om te gebruiken voor het werk, maar ik merk dat het te laat is om hier nog echt serieus aan te beginnen. Ik houd het in mijn achterhoofd, terwijl ik me alweer voor een site heb aangemeld.

Uiteindelijke conclusie: na al die aanmeldingen op het internet voel ik me (dank zij 23dingen) een publieke vrouw!

Voorlopig heb ik mijn gedachten nog niet kunnen ordenen (de vraag is of dit ooit gaat gebeuren). Ik voel mij getroost door de woorden van Loesje (met dank aan Jantine...: Loesje is altijd leuk!).

Ding 16 Zinneke Parade (laatste keer)

Eindelijk staat er een goed filmpje op you tube! Ik hoop dat de 'bak herrie' (zijnde het brolofonisch orkest) nu duidelijk wordt... overigens de exacte betekenis van het woord heb ik op het internet niet kunnen vinden. Morgen maar eens ouderwets de papieren versie van de Van Dale openslaan, hopelijk kan ik het dan met jullie delen!

Nog even ding 15

Nog even terug naar ding 15. Voor het werk komt er een kaart met daarop alle basisscholen uit ons werkgebied. MAAR ik heb de kaart met al m'n vakantieplekken in Frankrijk klaar:


Vakanties in Frankrijk weergeven op een grotere kaart

vrijdag 28 mei 2010

Zinneke Parade

Moest je vroeger in spanning afwachten of de foto's van de vakantie gelukt waren. Nu kom je thuis, je belt gezellig even met je moeder en vraagt of ze langskomt voor koffie en om de foto's te bekijken.

Ook youtube biedt direct na de vakantie uitkomst. Bijvoorbeeld om uit te leggen wat de Zinneke Parade eigenlijk is! Heel simpel: op youtube staan al tientallen filmpjes van deze (voor ons) gedenkwaardige gebeurtenis.

Het is toch geweldig! Toch knaagt er iets en ik kan dat niet precies omschrijven. Weg is de romantiek van vroeger...? Ik vraag me af: word ik nu ook echt oud?

Voor iedereen die zich afvraagt wat in hemelsnaam die Zinneke Parade nu is hierbij een aantal van de foto's:


Tenslotte: de omschrijving in mijn vorige blog heb ik uiteraard schaamteloos gekopieerd van de site van de Zinneke Parade.

maandag 24 mei 2010

Weer thuis...

Heerlijk weekend gehad in Brussel! Ik zal er niet over uitweiden, maar een mooie stad met als kadootje de Zinneke Parade: Een bonte optocht in het centrum van de stad. Acteurs, dansers en andere creatieve Brusselaars zetten het Zinneke, symbool van de multiculturele zwier van hun stad, in de verf. Een brolofonisch orkest, reuzenmarionetten, djembé, online hiphop en een Ark van Noë,... Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er op dit tweejaarlijks evenement. Het thema van dit jaar is "Aan tafel". Erg leuk!

Zojuist even andere weblogs bekenen en er zijn wat ijverige collega's die belangrijke dingen te melden hadden. Ik moet nog even op gang komen en ga vanaf morgen weer beginnen.

Natuurlijk heb ik wel wat boeken gelezen en dat is altijd leuk om te vertellen!

Jim is het nieuwste boek van Judith Eiselin. Kiki is de hoofdpersoon, zij heeft één broer die alle aandacht opeist vanwege zijn probleemgedrag. Als Kiki een versnipperde ansichtkaart vindt in de prullenbak van haar oma, gaat ze op zoek naar de onbekende Jim. Het is een aangrijpend verhaal. Kiki vindt Jim niet, maar vindt wel haar broer.

Joke van Leeuwen heeft een prachtig boek geschreven. Toen mijn vader een struik werd is geen alledaags verhaal, zeker niet. De werkelijkheid van het leven wordt verteld in een verhaal vol met fantasie.

Het prentenboek van Daan Remmerts de Vries Monstermuis is een stoer verhaal over een gulzige monstermuis. Hij verslindt het ene na het andere hapje. Uiteindelijk is er een dapper jongetje dat het er niet bij laat zitten! Grappig verhaal, maar ik vind de tekeningen soms wat aggressief overkomen. Niet dat het allemaal even lief moet zijn, maar het had ook stoer kunnen zijn (zoals het verhaal ook is).

Tenslotte heb ik (onderweg van Brussel naar huis) nog een boek uitgelezen Het reuzenradmysterie vindt plaats in Londen. De London Eye is de plek waar Salim in het niets verdwijnt. Een spannende zoektocht volgt. Je wilt echt weten hoe dit boek afloopt en dat is heel verrassend. Het verhaal wordt verteld door de autistische hoofdpersoon Ted. Zijn denkpatroon wordt heel knap beschreven! Een aanrader.

woensdag 19 mei 2010

Ding 16. You tube...

Voordat ik ook maar iets gelezen heb op 23dingen.nl hierbij mijn bijdrage. Een van de favoriete bands van mijn zoon heeft een nummer "At the library". Dat vind ik natuurlijk wel heel grappig... leuk idee om ze eens uit te nodigen?

Ding 15. Wie niet weg is, is gezien...

Waar ik nu zit, kun je wel raden: thuis achter de computer. Laat je fantasie hierbij op hol slaan. Daar heb je geen kaart voor nodig.

Google latitude gaat wel heel erg ver. Via de gegevens van mijn mobiele telefoon kan ik mijn vrienden laten weten waar ik ben. Hoewel ik natuurlijk niets te verbergen heb..., lijkt me dit niet echt nodig. Als jullie willen weten waar ik zit of wat ik doe: bel maar gewoon, ik wil het vast wel vertellen. Zelfs al zit ik op de wc!

Het maken van een persoonlijke kaart met google maps vind ik wel erg interessant! Ik maak nu een kaart met daarop alle campings die we de afgelopen jaren in Frankrijk hebben bezocht. Een idee van m'n dochter. Bij Flickr had ik trouwens al ontdekt dat je op een kaart kan aangeven waar je een geplaatste foto hebt gemaakt. Leuk voor later!

Wat betreft ding 15 heb ik nog geen toepassingen kunnen bedenken voor het werk... maar daar heb ik heel verstandige collega's voor. Graag hoor ik hun mening hierover (misschien zie ik een heel goede toepassing over het hoofd).

Nu ik er tocht over nadenk: een kaart met daarop alle scholen in ons werkgebied! Eerst maak ik mijn vakantie-kaart af en dan als ik tijd over heb...

maandag 17 mei 2010

Ding 14 Chit chat

Wat is chit chat? Even googlen:
1. Casual conversation; small talk.
2. Gossip.

Dat is dan dat en ik ga er ook niet meer van maken!

En toch.
Laatst zag ik op de site van de Amerikaanse schrijfster Sarah Mlynowski (van dat boek Hey met mij!) dat haar volgende chat is gepland op woensdag 2 juni 2010 8.00 pm Eastern time (whenever that may be...).
Ook het NOS-journaal heeft wekelijkse chatsessies (elke vrijdag na het NOS-journaal van 17.00 uur).

Kortom: ik gebruik het niet, maar wat niet is kan nog komen!

zondag 16 mei 2010

MOOI WEER! EINDELIJK!

WE SPRINGEN EEN GAT IN DE LUCHT!

vrijdag 14 mei 2010

Nu even iets heel anders (voorgaande blog is echt belangrijker!)

Ik ben enorm bang voor muizen. Ik weet dat deze kleine diertjes banger zijn voor mij dan ik voor hen... maar toch! De nieuwe reclame van 'Even Apeldoorn bellen' met een muis hebben jullie vast al wel gezien. Maar deze is ook heel leuk. Zelfs ik krijg halverwege het filmpje medelijden met deze muis!

Ding 13 Feedback

Nu ben ik helemaal overtuigd van het nut!

Van Ans ontving ik via de mail heel nuttige aanvullingen! Het delen van mijn document heeft al resultaat opgeleverd! Het Makkelijk Lezen Plein (hoe kon ik het vergeten) ontbrak bij de opdrachten. Bedankt Ans! Volgende week zal ik zeker MLP-vraag 'bedenken'.

Vanavond heb ik nog verder gekeken bij mijn eigen document en ontdekte de 'knop' feedback (bij invoegen). Op deze manier hoef je niet in een document wijzigingen aan te brengen, maar kun je in de kantlijn feedback geven. De mail van Ans heb ik op bovenstaande manier verwerkt in mijn document. Ik kan mij voorstellen dat nog niet iedereen dit heeft gezien, daarom deze tip! Bij het document van Marieke heet het overigens geen feedback, maar opmerkingen (geen idee waarom). Die heb ik dan ook maar gelijk toegevoegd. Ongelofelijk handig!


Als jullie mij zielig vinden omdat ik op vrijdagavond nog aan het 'werk' ben... Ik zit fijn op mijn eigen bank met de laptop op schoot. Tegelijkertijd kijk ik naar 'X Factor'. En dat is pas echt zielig!

woensdag 12 mei 2010

Ding 13

Door de bijdragen van Rita en Magda over dit ding ben ik erg enthousiast gemaakt. Zelfs zo enthousiast dat ik (zelfs laat op de avond) gewoon aan de slag ben gegaan.

Ik lijk wel gek! Hebben we twee dagen vrij... zit ik de vragen voor het bezoek van groep 7 te delen met jullie. Graag hoor ik wat jullie van de nieuwe opzet vinden!

Deze toepassing kende ik niet, maar het is kinderlijk eenvoudig en daarom misschien wel zo goed te gebruiken! Ben wel benieuwd of er na drie positieve berichten (van Magda, Rita en mij) er ook andere geluiden komen.

Het is een nieuwe vorm van samenwerking en we weten allemaal dat we hierdoor beter worden!

Weer om te lezen.

Als het mooi weer is, kun je lekker lezen in het zonnetje! Als het weer is zoals vandaag... dan is het heerlijk om op de bank te zitten met een goed boek. Kortom: het is altijd weer om te lezen!

Het titel Hey met mij trok niet alleen mijn aandacht vanwege de eigentijdse voorkant van het boek, ook het onderwerp intrigeerde mij. Op chicklit.nl (ja overal is wel een site voor) staat het volgende over dit boek (beter goed gejat dan slecht bedacht): Devi zit in het laatste jaar van de middelbare school. Haar relatie met Bryan is na drie jaar stuk gelopen en ze is er helemaal kapot van. Ze weet niet hoe haar leven verder moet. Op een dag loopt ze door het winkelcentrum. Per ongeluk laat ze daar haar telefoon in de fontein vallen. Als ze de telefoon uit het water heeft gehaald, is deze niet kapot, integendeel: ze kan haar jongere ik bellen! Nu kan ze haar jongere ik ervan overtuigen geen relatie met Bryan te beginnen. Haar jongere ik volgt haar adviezen: alles wordt anders. Een aanrader voor meiden van een jaar of 12.

Het geheim van de gemaskerde mannen is een deel uit de serie Het geheim van.... Lekker om te lezen, voor mij is het een 'eenhapscracker', oftewel ik heb het boek zo uit. Ik behoor dan natuurlijk ook niet tot de doelgroep. In de bibliotheek staat het boek (geschreven door Reggie Naus) bij de A-boeken.

Wie trouwens de combinatie van strips en gedichten bijvoorbaat al niks vindt, moet het boek Draken met stekkers eens lezen. Edward van de Vendel weet heel gewoon dagelijkse zaken om te zetten in prachtige poëzie. De tekeningen van Floor de Goede zijn speels en vrolijk. Geweldig!

vrijdag 7 mei 2010

Follow me!

Zoals jullie al hebben kunnen lezen, was ik allang aan het twitteren. Het was een eenmalige kennismaking en tegelijk een definitieve afscheid. Vandaag heb ik alle contacten hersteld. Tot nu toe volgde ik twee mensen: Jochem Myers (waarschijnlijk omdat ik toen net de kaartjes voor z'n voorstelling had weten te bemachtigen) en mijn nichtje Jeanine. Vandaag heb ik hier Jantine (en man) aan toegevoegd.

Wat mij wel heel veel verdriet doet: ik heb geen followers!

Nu echt aan het werk! Ding 11.

Eerst alle blogs gelezen van jullie die al verder zijn dan ik. Dat werkt heel verhelderend! Volgens Belbin (wie kent 'm nog?) ben ik een brononderzoeker. Even gegoogled: Een borrel hier, een babbel daar: de brononderzoeker doet niets liever dan netwerken. En ondertussen plukt hij zijn ideeën overal vandaan. Ik bedoel maar.

Heb de site van Deventer (zoals velen van jullie) bezocht. De kinderboekenweek 2008 (met het weergaloze gedicht van Joke van Leeuwen) is leuk voor de archieven (denk ik dan maar weer). Wel heel interessant is het dossier over Loverboys. Ziet er overzichtelijk en goed uit. Een actueel onderwerp en de informatie is heel goed te gebruiken in ons inlichtingenwerk. Een ander dossier gaat over autisme. Deze informatie is ook heel goed bruikbaar voor andere bibliotheken. Heel toevallig weet ik dat er onlangs drie leesboeken met dit onderwerp zijn verschenen. Die mis ik. Mag ik ze erbij zetten? Eerlijk gezegd geen idee! Het is toch een wiki... ik ben altijd heel handig met de computer, maar nu even niet. Hoe computerdom kan ik zijn!
Lees op de Front page van biblioblogs een bericht uit 2008 (!!) Je kunt alleen commentaar geven als je ingelogd bent, 't is niet anders.

(Zijn jullie nieuwsgierig naar die drie boeken? Lees deze pagina uit de blog van Jaap: De wereld zal je altijd in de borst prikken.)

Inmiddels ben ik toe aan nieuw kopje thee. Hoewel 9.00 uur. Koffie zou ook goed smaken. Ik sla dit bericht als concept op en straks ga in de zandbak spelen! Tot later...

Inmiddels is het 10.30 uur. Ik ga verder. Ik ben net uit de zandbak gestapt en ik heb braaf mijn schoenen uitgedaan bij de achterdeur. Ik ga met jullie mijn ervaringen delen.

Wat kom ik als eerste tegen? Kaarten maken met theezakjes... als ik ergens jeuk van krijg! Bijvoorbaat mijn oprechte excuses aan iedereen die ik heb beledigd, maar volgens mij heb je dan echt tijd over! Ik heb mijn favoriete bezigheid toegevoegd. Kinderboeken... ook wel zielig (is namelijk zoals jullie weten ook mijn beroep). Mijn veelzijdigheid heb ik in één zin aangetoond door alle dingen, die ik ook heel leuk vind om te doen, wel te benoemen. Daarnaast nog commentaar geleverd bij een van jullie... vind ik namelijk ook heel leuk om te doen.

Zie ik mogelijkheden voor onze bieb? Als ik terugdenk aan het allereerste filmpje van ding 11, dan weet ik zeker dat het van nut kan zijn. Ook de dossiers van Deventer vind ik waardevol. We moeten er maar eens over vergaderen. Ach nee, we kunnen er natuurlijk een wiki aan wijden. Volgens mij heeft iemand anders dat ook al geopperd. Goed idee natuurlijk!

Ik heb er genoeg van!

Series

Het lezen van series kan kinderen enorm stimuleren om 'leeskilometers' te maken! Er zijn een aantal schrijvers die daar heel goed op inspelen. Vivian den Hollander begint daar al mee bij de eerste leesboekjes. Swing is een serie voor kinderen die net leren lezen! Ik heb het deeltje Olé, Pip! gelezen. Leuk boekje met vrolijk gekleurde illustraties van Saskia Halfmouw. Het verhaaltje zelf past goed bij de belevingswereld van kinderen. Het is het vierde boekje in de serie.

Ben benieuwd of Mirjam Mous een nieuwe serie is begonnen met het boek Top secret met als ondertitel Operatie hondendief. Het zou heel goed kunnen dat de serie verder gaat als Top secret. Leuk B-boek over een spionnenfamilie, waar de kinderen net iets slimmer zijn dan de ouders! Heerlijk om te lezen voor kinderen, nietwaar?

maandag 3 mei 2010

Twitter

Alvast gekeken naar ding 11 en 12 (trouwens 23dingen toegevoegd aan netvibes... lekker makkelijk). Eerst maar ding 12 (logisch toch?). Dat gaat over Twitter.

Ooit heb ik mij daar aangemeld. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Mijn eerste bericht (en tevens laatste) is spectaculair:
Lekker gefietst... natgeregend, nu met kopje koffie voor de kachel! Voor een ieder die dit interessant vindt: dit was op 10 december 2009.

Ik begin van de week maar eens eerst met de wiki's.

zondag 2 mei 2010

Lekker lezen!

Het is een heerlijk leesweekend!

"De koning van Clonmel", maar liefst 400 pagina's, uitgelezen. Voor iedereen die de serie "De Grijze Jager"van John Flanagan volgt, is het de moeite waard om te lezen.

Het prentenboek "Hoog boven de huizen" is een fascinerend liefdesverhaal. Het leven van een kraanmachinist verandert nadat hij kennismaakt met de nieuwe schoonmaakster. Het is geen doorsnee liefdesverhaal, dat blijkt wel uit de beschrijving. Misschien zal het daarom niet iedereen aanspreken. Mij in elk geval wel!

Een heel bekend thema is 'anders zijn'. In veel prentenboeken wordt de nadruk gelegd op het feit dat we elkaar moeten accepteren. Het boek "Kippenvel!" laat zien dat veel mensen zich beter voordoen dan ze zijn. Het zijn geen mensen in dit prentenboek, maar kale kuikens. Een aanrader!

Samen met illustrator Alex de Wolf heeft Jacques Vriens een prentenboek gemaakt. Een jong eendje wil weten wie zijn vader is. Omdat zijn moeder het niet wil vertellen, gaat hij zelf op onderzoek uit. Het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen is Jacques Vriens wel toevertrouwd, het is hem in dit prentenboekboek voor heel jongen kinderen ook weer goed gelukt. Het boek heet "Allebei even lief".

... Een geheel andere benadering?!?



(voor wie de lettertjes te klein zijn: klik)

vrijdag 30 april 2010

Toekennen trefwoorden (ding 10)

Delicious. Heerlijk. Trefwoorden toekennen kan iedereen! Daar had ik geen idee van toen het een serieus vak was op de BDI.

Inmiddels heb ik een aantal van mijn favoriete websites op 'Delicious' gezet. Alle regels rondom het toekennen van trefwoorden ben ik plotseling vergeten. Ik weet het echt niet meer! Maar het doet er ook niet toe. "Het internet is van iedereen". Het is net zoiets als de bibliotheekleus van jaren terug: "De bibliotheek is er voor iedereen". De verschillende voorzetsels (van en voor) geven aan wat het verschil is!

Wij weten het wel beter (als we het inmiddels niet vergeten zijn).

Als jullie nog geïnteresseerd zijn in een goede uitleg van ding 10. Lees vooral de blog van Magda. Beter dan haar kan ik het echt niet!

woensdag 28 april 2010

Ding 10?

Bij dit ding zie ik niet gelijk de voordelen... het gaat daarom iets langzamer met de uitvoering ervan.

Eerst bleef ik hangen bij het woord 'ontsluiten'. Nu heb mijn netvibes.com uitgebreid. Zelfs een tabblad voor zoonlief gemaakt. Met z'n favoriete site uiteraard! Alles in goed overleg. Hoe groot kan moederliefde zijn (ahum).

Ik wil geen dino zijn. Dus verder met ding 10! Ik heb een eigen account met mijn Yahoo-id (had ik al voor Flickr aangemaakt).

Voor vandaag laat ik het hierbij!

Ik wil jullie wel op de hoogte stellen van de term infobesitas. In februari 2010 een artikel in de Trouw ! Letten onze coaches wel op dit gevaar? Googlend naar deze term kom ik ook terecht bij de uitspraak 'mediawijsheid is gevaarlijk'.
Graag jullie mening:

Ontsluiting

Vanochtend vluchtig bekeken wat ding 10 voor ons in petto heeft. Daarnaast natuurlijk Magda's blog gelezen, geweldig wat zij doet. Daarom ook 'biblioblog' op mijn netvibes.com gezet. Er was net een bericht binnengekomen over het maken van je eigen startpagina. Ik heb geen tijd vanochtend om net als Magda een mooie visuele bewerking hiervan te maken... dan maar gewoon een link naar deze website. In het artikel van 28 april 2010 worden naast Delicious, ook andere websites genoemd. Wederom geen tijd om hier naar te kijken. Doe ik later wel... of niet natuurlijk.

Een woord dat ik ben tegengekomen, blijft hangen: 'ontsluiten'. Dit vak kreeg ik in het eerste jaar van de BDI, naast het vak 'zoeken en vinden'. ECHT WAAR! Het jaar ervoor heette dit laatste vak nog heel hip 'retrieval', het vak 'ontsluiten' was ook de Engels term. Antwoorden op een vraag 'Welke vakken heb je bij deze opleiding?' waren traumatiserend, hoewel grappig bedoeld!
(En heb je het al gevonden?!?)

dinsdag 27 april 2010

Uit mijn hart gegrepen!

Via netvibes.com ben ik op de hoogte gebracht van nieuws dat mij uit het hart gegrepen is. "Ouders moeten kinderen laten kiezen wat ze lezen" is het laatste bericht op leesplein. Verwezen wordt naar een artikel in de Guardian.

Een uitstekende samenvatting (voor als je het stuk niet helemaal wilt lezen).
Five tips for parents on how to make happy young readers.
■ Don't make reading a chore; it is not "good" behaviour.
■ Let your child choose their own reading from a handful of selected books.
■ Don't edit their choice by the age range on the back: see what they fancy.
■ Don't tell them what you enjoyed when you were their age.
■ Stand back and let your child talk directly to the librarian or bookseller.

maandag 26 april 2010

Grijze jager deel acht

Eindelijk heb ik 'm: "De koning van Clonmel", deel acht van de serie "De grijze jager". Eigenlijk heel verrassend dat ik deze serie leuk vind. Ooit ben ik begonnen met deel drie. Alleen maar vanwege de Nederlandse Kinderjury, anders was ik nooit aan deze serie begonnen. In de bibliotheek heb ik al talloze kinderen 'verslaafd' gemaakt... boeken lezen is een goede verslaving!

Uitgelezen?

Moet je elk boek echt helemaal uitlezen? Ik vind van niet. Julia's reis laat ik voor wat het is... het boek ligt al een week onaangeraakt op mijn nachtkastje. Een bewijs dat ik het boek niet boeiend genoeg vind, anders had ik het wel weer opgepakt om te verder lezen.
Niet alle leerkrachten vinden mijn standpunt prettig: een kind moet een boek (eenmaal uit de kast gepakt) uitlezen. Zouden ze dit zelf ook doen? Of beginnen ze niet eens aan een boek? Mijn standpunt is en blijft: lezen is leuk (en moet leuk blijven)!

Een ander boek dat ik niet heb uitgelezen, is "Rosa's ponyvrienden". Een aanrader voor paardenliefhebbers van een jaar of tien, ik ben geen van beide... De vele namen (van zowel pony's als ponyvrienden) en paardentermen werden me iets te veel van het goede. Terug naar de bieb voor een echte liefhebber! Want die zijn er voldoende en het is echt geen slecht boek.

Wel uitgelezen en meer dan enthousiast ben ik over het prentenboek: "Bibi is dol op boeken" van Anna McQuinn. Dit boek is meer dan een aanrader! Eerder al ging Bibi naar de bieb, nu laat ze zien wat boeken doen met haar fantasie! Betere reclame dan dit kan de bibliotheek niet krijgen. Geweldig!

vrijdag 23 april 2010

Wie ben ik?


Nog één fotootje dan: maar wel graag antwoord op de gestelde vraag.

De eerste die het goed heeft...

En ja... het is werkgerelateerd!

Ding 9 (overpeinzingen)

Wat vind ik ervan? Erg leuk... maar dat heeft iedereen wel gemerkt.

Netvibes.com als startpagina heeft mij daadwerkelijk tijdwinst opgelevert. Als ik m'n computer opstart, zie ik gelijk welk nieuws er is op 'mijn' sites. Als het interessant is, dan klik ik even verder. Zo houd ik heel snel, makkelijk en dagelijks het nieuws op leesplein.nl en debibliotheken.nl bij.

Wat betreft die foto's... Ik vind het vooral leuk. Al luchtfietsend zie ik voor het werk mogelijkheden. De bedoeling is natuurlijk dat ik hier wel iets mee doe, wanneer ik weer met beide voeten op de grond sta! Via deze weblog gebruik ik trading cards om te laten weten welke boeken ik lees. Dat vind ik wel grappig en het zou een toepassing kunnen zijn die in breder verband gebruikt zou kunnen worden (heel veel zou en kunnen).

Kortom: een leuke cursus, hoewel heel verslavend. Voor wie denkt dat ik er altijd mee bezig ben... Let op! Dit weekend geen berichten van Karin. Maandag horen jullie wel welke boeken ik heb gelezen. Hopelijk onder een lekker warm zonnetje achter het huis in m'n luie stoel!

donderdag 22 april 2010

Inspiratie voor ding 8


myspacedvd to ipod video convertertalkingphoto, dvd to psp convertertalking photo album


De blog van Magda is heel inspirerend!
Deze foto is gemaakt van een groot reclamebord in Parijs.
Nooit gedacht dat ik dit hondje ooit nog zo zou misbruiken...
Ik heb 'm namelijk ook nog groen gemaakt. Op Flickr ben ik aangesloten bij de groep "Green is beautiful". Ach ja, je doet eens iets geks in je leven.

...Tsja


... moet je natuurlijk wel een fototoestel meenemen ...

23dingen

Soms lijkt het wel veel meer dan 23dingen....

Vanochtend eerst maar eens gekeken naar alle verrichtingen van mijn collega's. Leuke dingen ontdekt. Bij iedereen gereageerd. Dat werkt (hoop ik) motiverend.
Ik blijf het ondertussen heel erg leuk vinden.
Vanmiddag heb ik een groepsbezoek in 't Harde en ben van plan foto's te maken. Met toestemming van de juf (uiteraard) hoop ik de foto's op mijn blog te mogen zetten! Een slideshow is wel heel leuk (heb ik gezien bij Anneke). Hoewel ik deze cursus gewoon heel leuk vind, is het wel belangrijk om het doel (nuttig voor 't werk) wel voor ogen te blijven houden.

Ook heb ik nog een boek uitgelezen:

woensdag 21 april 2010

dinsdag 20 april 2010

Trading cards

Wat kan ik nu met Flickr in relatie tot mijn werk? Zie hier het resultaat... Een trading card voor elk gelezen boek. Binnen 3 minuten klaar! Als je goed kijkt, kun je zien dat ik het boek een cijfer heb gegeven.
In het kader van "Karin leest door" gebruik ik vanaf nu een trading card voor elk gelezen boek. Er blijft wel een vraag hangen... mag ik de voorkant van het boek zo gebruiken? Deze vraag mag m'n coach beantwoorden!

maandag 19 april 2010

counterfeit Lego letter K IMG_5482_2 R letter I n
Leuk idee (met dank aan Ans)! Lees haar laatste blog... en leer!